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Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 - FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

These frequently asked questions provide a quick overview of the changes resulting from the Special 
Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004. It is not exhaustive and is not a substitute for the 
legislation. 

The Special Waste Regulations 1996 transposed the requirements of the Hazardous Waste Directive. 
However, they did not fully transpose all of the Directive’s requirements nor did they take into 
account possible amendments to and expansions of the European Waste Catalogue and the list of 
hazardous wastes. The Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 addresses these 
issues. 

 

What is special waste in Scotland? 

Regulations 2, 2A and 2B of The Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 provide a 
full definition of special waste. Simply put, ‘special waste’ is any waste which is hazardous waste as 
defined by Article 1(4) of the Hazardous Waste Directive. 

The joint agencies guidance entitled ‘Hazardous waste. Interpretation of the definition and 
classification of hazardous waste’ applies to wastes that are ‘special wastes’ in Scotland. This 
guidance (sometimes referred to as WM2) is available on SEPA’s website. 

How do I consign waste that is ‘special waste’ under Scottish legislation? 

For ‘special waste’ produced in Scotland, you may only use consignment notes or codes issued by 
SEPA. 

SEPA will accept the use of the old style of SEPA consignment notes as long as 6 digit European 
Waste Catalogue codes and the full details of the postcode of the waste producer are included on 
the note in accordance with The Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004. 

If you are a producer of ‘special waste’ in Scotland you do not have to register with the Environment 
Agency, even if you export your waste to England or Wales. 

How do I consign ‘hazardous waste’ produced in England or Wales after 15 July 2005? 

Guidance on The Hazardous Waste (England and Wales) Regulations 2005 can be found on the 
Environment Agency's website. 

Regulation 2A says that in most circumstances (domestic asbestos waste being the exception and 
is dealt with in regulation 2B) the Regulations do not apply to ‘special waste’ which is domestic 
waste. What does this mean? 

This means that small amounts of ‘special waste’ generated at a domestic premises and discarded 
with the normal mixed domestic refuse that is collected, are not subject to the controls of the 
Regulations. 
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For the time being, householders can put their waste TV sets into their bins with their other 
domestic waste for Local Authority collection. Local Authorities can subsequently deposit the waste 
at a landfill classified as a non-hazardous landfill. 

There is no definition of ‘domestic’, but SEPA suggests that it may be interpreted as being only waste 
from accommodation used purely for living purposes (and without commercial gain). Waste from 
church halls, residential homes, camp sites, prisons and buildings used for public meetings and 
charities would probably be considered to be generating household waste that is not domestic 
waste. ‘Special waste’ generated at these premises would therefore be expected to have to comply 
with the requirements of the Special Waste Regulations 1996, as amended. 

What about sites that accept domestic ‘special waste’and keep it separate from non-special 
domestic waste? 

Where a site keeps domestic ‘special wastes’ separate, these wastes will be regarded as ‘separately 
collected fractions’ and subject to the requirements of the Special Waste Regulations 1996, as 
amended. For example, a site taking domestic refrigerators would need a waste management 
licence or Pollution Prevention and Control permit that allows them to accept this sort of ‘special 
waste’. A consignment note would not be required to be used by the householder transporting his 
own waste, but the separately collected fractions of ‘special waste’ will need to be consigned when 
moved off the premises. 

What changes do The Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 make to ‘domestic 
asbestos waste’? 

Domestic asbestos waste is ‘special waste’. The requirements of the Special Waste Regulations 1996, 
as amended, apply to this‘special waste’, except where the original producer is also the person who 
resides at the domestic premises where the waste arises or where the waste producer is acting on 
behalf of the resident without reward. This means that a contractor who undertakes work for a 
householder that generates asbestos waste, must comply with the requirements of these 
Regulations. 

What is the situation if there is a fluorescent tube or a couple of computer screens in a skip at a 
commercial premises? 

Domestic ‘special waste’ aside, the law does not include a de minimis for small quantities of ‘special 
waste’. If a business deposits a fluorescent tube or a computer screen in a skip of otherwise non-
special waste, the whole content of the skip would be‘special waste’. 

Computers used in the course of business (even where the business is conducted at domestic 
premises) are not domestic waste. 

If a commercial premises disposes of hazardous waste with non-hazardous waste eg. a cathode ray 
tube in a skip of mixed municipal waste, the most appropriate European Waste Catalogue codes 
used to describe the load are likely to be: 

• 20 03 01 - mixed municipal waste and 

• 16 02 13* - discarded equipment containing hazardous components. 
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How do I classify waste from a transfer station that receives only mixed municipal waste from 
households if it contains small amounts of ‘special waste’ from domestic premises? 

Small amounts of ‘special waste’ generated at a domestic premises and disposed of via the normal 
mixed domestic refuse collection, are not subject to the controls of the Regulations. The waste 
would enter the transfer station as ‘20 03 01 - mixed municipal waste’ (which is not ‘special waste’) 
and if it is not mixed with any waste that is ‘special waste’ it would leave the transfer station as ‘20 
03 01 - mixed municipal waste’. 

If the waste has been subject to physical and/or chemical treatment (transfer would not count as 
physical treatment, but sorting would), the waste would be classified as either: 

• 19 02 03 – premixed wastes composed only of non-hazardous wastes or 

• 19 02 04* - premixed wastes composed of at least one hazardous waste. 

What is the duty to separate mixed wastes about? 

Regulation 17A imposes a duty on those who transport, recover or dispose of ‘special waste’ mixed 
with other waste, substances or materials to separate it. This requirement applies where it is 
technically and economically feasible, and 
necessary in order to ensure that the waste is recovered or disposed of without endangering human 
health and without using processes or methods which could harm the environment. In particular, 
this is without: 
 
risk to water, air, soil, plants or animals 
causing a nuisance through noise or odours 
adversely affecting the countryside or places of special interest. 

The impact of this Regulation is unlikely to be significant on those in the waste industry. Separation 
is however, likely to increase as a result of changing waste management practices and legislation. 

Are all fluorescent tubes ‘special waste’? 

SEPA is of the view that all fluorescent tubes from commercial and industrial premises are ‘special 
waste’ as it is clear from chapter 20 of the European Waste Catalogue that separately collected 
fluorescent tubes are always ‘special waste’. 

The codes used to describe a consignment from commercial or industrial premises that is comprised 
of mixed municipal waste and fluorescent tubes for example, would therefore be expected to be: 

• 16 02 13* - discarded equipment containing hazardous components and 

• 20 03 01 - mixed municipal waste 

Interim position statement on the use and acceptance of special waste consignment notes for 
waste produced in Northern Ireland 

Regulation 19A of the Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 states that 'where 
special waste is removed from premises situated outside Scotland, any consignment note that 
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contains or purports to contain the same information……shall be treated for the purposes of these 
Regulations as if it was a consignment note raised in compliance or purported compliance with the 
provisions of these Regulations.' 

SEPA’s interim position is that consignment note documentation generated in Northern Ireland in 
accordance with the Hazardous Waste Regulations (Northern Ireland) 2005, is acceptable in terms of 
Regulation 19A. 

SEPA reserves the right to review this interpretation of the legislation and will ensure that any 
changes are stated on the SEPA website.  

Useful References 

• European Directives and legislation can be accessed throughwww.europa.eu.int  

• Council Directive 75/442/EEC on waste (and amendments) 

• Council Directive on hazardous waste (91/689/EEC) 

• European Waste Catalogue 

 
Copy of legislation that apply to Scotland, England and Wales can be obtained via the HMSO website 
or The Stationary Office Limited. 

• Special Waste Regulations 1996, as amended 

• The Environmental Protection (Duty of Care) Regulations 1991, as amended (SI 1991/2839, 
relevant amendments were made by SI 2000/1973 and SSI 2003/235) 

• The Special Waste Amendment (Scotland) Regulations 2004 (SSI 2004 No.112 and 
amendment SSI 2004 No.204) 

 

http://www.europa.eu.int/

